Sdílet

Jak na výměnu těsnění plastových oken

První věcí, na které se u oken projeví zub času, bývá zpravidla těsnění. Pokud cítíte, že vám domů i přes zavřená okna trochu táhne, zkontrolujte, zda gumové těsnění není už zteřelé. V tomto článku vám poradíme, jak jednoduše provést výměnu těsnění u plastových oken.
 

Střešní okna GreenView

Proč okna netěsní?

Na vině může být nesprávné seřízení oken, ale také dosluhující těsnění. Druhý případ poznáte pouhým okem. Stav gumového těsnění oken ovlivňují venkovní teploty - extrudované gumě, ze které bývá těsnění vyrobeno, neprospívají obzvlášť mrazy, kvůli kterým pak křehne, drolí se, praská a ve výsledku netěsní.

Nedokonalé těsnění vede k rosení oken

Kondenzovaná voda na oknech představuje nebezpečí vzniku plísní. Nenechte to zajít tak daleko. V boji proti rosení oken často stačí:

  • okna seřídit,
  • vyměnit staré těsnění,
  • dostatečně větrat.

Ke kondenzaci vodní páry dochází u všech typů oken, nevyhýbá se ani těm střešním. Pokud střešní okna teprve pořizujete, zaměřte se na taková, která jsou vybavena ventilační klapkou. Ta totiž umožňuje optimálně regulované proudění vzduchu i v situaci, kdy jsou okna zavřená.

Podívejte se na průvodce výběrem střešních oken.

Ventilační klapka - průřez

Jak zvládnout výměnu těsnění plastových oken svépomocí

Mějte na paměti, že těsnění je potřeba vyměnit na dvou místech - celoobvodové těsnění na křídle, které lze vyměnit svépomocí, a tzv. půlené těsnění, jež se nachází v horní části na rámu okna a v dolní části na křídle okna (jeho výměnu doporučujeme svěřit odborníkovi).

Postup výměny celoobvodového těsnění na křídle:

1. Odstraňte staré celoobvodové těsnění.

Těsnění vytáhněte z drážky na okně, např. pomocí tenkého plochého šroubováku.

2. Připravte povrch okna na montáž těsnění.

Zbavte povrch případných nečistot. Montážní drážky můžete také otřít hadříkem s použitím saponátu, ale před instalací těsnění se ujistěte, že je povrch suchý.

3. ​Namontujte těsnění.

Pro snadnější montáž je vhodné těsnění i montážní drážku ošetřit silikonovým sprejem na údržbu plastových a pryžových dílů. Těsnění je pak možné lehce vmáčknout do montážní drážky. Růžky těsnění jsou svařované, proto je důležité dát je do správné polohy.

4. Upravte růžky těsnění.

V rozích oken je třeba těsnění sestříhnout. A to takovým způsobem, aby při zavření křídla nevznikly v rozích nežádoucí otvory.

Kdy je třeba vyměnit těsnění u střešních oken?

Také střešní okna po čase potřebují menší renovaci. Nové těsnění do střešních oken doporučujeme vyměnit po 8-10 letech užívání. Spolu s celoobvodovým těsněním křídla je dobré při jednom vyměnit i půlené těsnění rámu a křídla. Do takových projektů se však raději nepouštějte sami.

Spoustě potenciálních problémů předejdete i výběrem správného těsnicího lemování hned při instalací střešního okna.
 
Máte zájem o výměnu těsnění u střešních oken FAKRO? Obraťte se na naše servisní oddělení, kontaktní údaje najdete zde.
 

Servis FAKRO