Sdílet

Průvodce a tipy, jak vybrat střešní okno

Chystáte se na rekonstrukci podkroví nebo přemýšlíte, jak půdní místnost vyřešit při projektování novostavby? Mezi jedny z nejdůležitějších věcí patří prosvětlení podkrovních prostor. Abyste si mohli užívat krásné výhledy s ohledem na praktičnost, musíte zvolit to správné střešní okno. Přečtěte si příručku, která vás provede světem střešních oken.

 

Zjistěte, jak vybrat střešní okno

Při výběru střešních oken zvažte nejen estetickou stránku, ale hlavně tu praktickou. Vezměte v úvahu vlhkost dané místnosti a podle toho zvolte vhodný materiál. Rozměry střešních oken zase souvisí s jejich rozmístěním a počtem - oblíbená jsou střešní okna v rozměru 78 × 118 cm.

Typy střešních oken

Střešní okna se obvykle rozlišují podle způsobu otevírání na:

  • Kyvná střešní okna - otevírají se podél své osy (maximálně v úhlu 180°) tak, že horní část okna zasahuje do místnosti. Patří k nejčastější volbě.
  • Výsuvně-kyvná střešní okna - jsou alternativou ke kyvným oknům ale bez zásahu do interiéru. Hodí se tak například do menších prostor.

Střešní okna v kuchyni

  • Výklopná střešní okna - neboli panoramatická se otevírají směrem ven a vůbec nezasahují dovnitř. Nabízí krásný výhled, ale za vyšší cenu.
  • Výklopně-kyvná střešní okna - jedná se o kombinaci předešlých dvou typů s dvojjím způsobem otevírání, který funguje pomocí přepínacího mechanismu. Jsou ideální pro střechy s nízkým sklonem.

TIP: V nabídce FARKO najdete kromě klasických typů i balkonová nebo doplňková střešní okna. Vsaďte na kvalitu a vybírejte z dřevěných i plastových střešních oken FAKRO.

Materiál: dřevo vs. plast

Dřevěné materiály dodávají domu útulný, přírodní ráz. Dřevo se vyznačuje skvělými termoizolačními vlastnostmi a nízkým součinitelem teplotní délkové roztažnosti, která zaručí, že si okna i při extrémních výkyvech teplot ponechají svůj tvar. Na druhou stranu jejich údržba je náročnější a jsou hořlavější a náchylnější k vlhkosti - většinou se nedoporučují do koupelen a kuchyní.

Naopak plastová střešní okna si s vlhkostí poradí hravě. Navíc jsou prakticky bezúdržbová. Jejich tepelná roztažnost je vyšší a při poškození vyžadují náročnější opravu. Seženete i plastová okna v dekoru dřeva, která jsou od dřevěných téměř k nerozeznání, nebo přímo s dřevěným jádrem.

 
Sestava střešních oken

Zasklení

Zasklení ovlivňuje izolační vlastnosti okna. Podílí se nejen na tepelné izolaci, ale tlumí i venkovní hluk, což oceníte zejména tehdy, pokud bydlíte  blízko rušné silnicie nebo máte hlučné sousedy. Kvalitní zasklení zajistí vyšší odolnost oken a ochranu před přírodními živly. Dlouhou dobu byly standardem dvojskla, která postupně nahrazují energeticky úspornější trojskla. Výjimečně se setkáte i se čtyřskly.

Lemování

Lemování zajišťuje voděodolnost okna, odvádí déšť a sníh a chrání ho před nárazy větru. Výběr lemování závisí na typu použité střešní krytiny a výšce jejího profilu.

 

Montáž střešního okna svěřte odborníkům

Na svépomoc zapomeňte. Instalace střešního okna je velmi náročná. Jedná se o práci ve výškách, která nesedne každému. Je potřeba zohlednit krokve, latě a statiku střechy a připravit montážní otvor. Obraťte se na odbornou firmu, která zajistí, aby se okno správně napojilo na střešní plášť a bylo dobře zaizolováno.

 

Jak seřídit střešní okno

Okna se časem usadí. Ovlivňují je také výkyvy teplot. Pokud střešní okna drhnou a špatně se otevírají, kličkami nejde moc dobře otáčet nebo těsnění nedoléhá a okny táhne či dokonce zatéká, přišel čas na jejich seřízení. Ideální dobou na seřízení střešních oken je jaro, kdy jsou rozdíly ve vnitřní a venkovní teplotě malé, což vám pomůže optimálně seřídit přítlak křídel.

Dlouhodobé používání špatně seřízených oken vede k jejich poškození, opotřebování jednotlivých dílů a výraznému zkrácení jejich životnosti.

Montáž střešních oken

Seřízení oken svépomocí

Postup se může u jednotlivých typů oken lišit, většinou si ale vystačíte s imbusovým klíčem. Pokud křídlo netěsní, je potřeba zvýšit přítlak a naopak ho snížit v případě, že se kličkou těžko otáčí. Podle toho, v jakém místě okno dře, povolte, nebo utáhněte šroub závěsu. Sami si na to netroufnete? Raději zavolejte servis dodavatele.

 

Jak zastínit střešní okna

V podkrovních místnostech jsou střešní okna nepostradatelná - dokonale místnost prosvětlí a jednoduše se ovládají. Hlavně v létě ale může být spalujících slunečních paprsků příliš, proto okna vybavte stínicí technikou.

Důležité parametry při výběru

Stínicí technika v současné době už neplní jen svou původní funkci, ale přináší i něco navíc. Před výběrem si ujasněte, co od zakrytí střešních oken očekáváte. Některé typy disponují termoizolačními nebo zvukově izolačními vlastnostmi, jiné propouští pyl a další alergeny v daleko menší míře. Vybírat můžete i z variant, které jou vysoce dekorativní nebo dokonale zatemní místnost.

 

Vnější stínění

Venkovní sínicí technika je účinná také z hlediska tepelné izolace. V létě přes ni neprojde teplo a nedojde tak k přehřívání místnosti, naopak v zimě zůstává teplo uvnitř. Navíc také poskytuje ochranu sklu.

Předokenní rolety ARZ

  • Venkovní rolety na střešní okna - snadno jimi regulujete množství světla a místnost můžete i dokonale zatemnit, díky čemuž jsou ideální volbou do podkrovních ložnic. Nevýhodou je jejich vyšší cena oproti vnitřním roletám nebo markýzám. Montáž svěřte odborníkovi, instalují se před okno.
  • Venkovní markýzy - představují skvělý poměr ceny a výkonu. Umisťují se nad okno a jejich instalaci zvládnete i sami. Zastíní sluneční paprsky a přitom nebrání větrání ani výhledu z okna.

Oba typy venkovního stínění se ovládají buď mechanicky, nebo elektronicky, v poslední době se také setkáte se solárním pohonem.

 

Vnitřní stínění

Vnitřní stínicí techniky existují ve vícero druzích. Kromě jiného u nich řešte i designovou stránku, aby krásně ladily se zbytkem interiéru.

Standardní rolety ARS

  • Zatemňující rolety na střešní okna - jsou světlonepropustné a hodí se tak hlavně do ložnic nebo dětských pokojů. Umožní vám po ránu si déle pospat nebo uložit dítě k odpolednímu odpočinku. Bývají po stranách vybaveny širším vedením, aby ani boky neprosvítalo slunce. Nerušeně se tak můžete i během dne podívat na film bez odlesků na obrazovce.
  • Zastiňovací rolety na střešní okna - poskytují ochranu před slunečními paprsky, ale zároveň propouští světlo a příjemně tlumeně místnost prosvětlí. Dají se zafixovat v různých polohách a pořídíte je v různých barvách a designech. Jsou vhodné do pracoven či obývacích pokojů.
  • Plisované rolety na střešní okna - neboli plisé je skládaná textilie, která poskytuje stínění podle hustoty látky. Zároveň se jedná o dekorativní prvek. Vybírejte z mnoha barev a vzorů.
  • Žaluzie na střešní okna - skládají se z lamel, díky nímž můžete snadno regulovat množství světla, které do místnosti vpustíte. Patří mezi cenově příznivé varianty a vyrábí se z různých materiálů a v rozmanitých barevných provedeních. Hodí se i do vlhčího prostředí, ale jejich zvuková a tepelná izolace je téměř nulová.
  • Římské rolety na střešní okna - často je najdete také pod názvem řasící roleta. Tvoří kompromis mezi závěsem a klasickou roletou. Jsou velmi elegantní, ale plní spíše stínicí a dekorativní funkci. Výhodou je, že je lze zavázat nebo upevnit v jakékoliv výšce okna. Na výběr máte z řady barev i materiálů látek, které snadno vyměníte a místnost tak získá nový vzhled.
 

Kouzla se závěsy a záclonami

Záclony a závěsy do střešních oken se uchytávají nahoře i dole (nebo můžete namontovat kolejničku na horní část okenního výklenku) a látka více zasahuje do prostoru. Mají spíše estetickou funkci, ale místnost odstíní tak, aby vám nikdo nekoukal do oken. Pokud ale zvolíte zatemňovací látku, závěsy dokonale nahradí rolety. Ocení je zejména ti, kteří si potrpí na sladěný interiér - kombinace materiálů, barev a provedení jsou takřka nekonečné.

Vyhrajte si s řasením, mašlemi i dalšími odzobami, Do podkrovního dětského pokojíčku jsou ideální třeba hravé koralkové úvazy. Lehoučká organza s prověsem vytvářejícím efekt baldachýnu zase působí romantickým dojmem. Záclony a závěsy do střešních oken vybírejte podle svých představ a stylu interiéru.

 

Zbavte se hmýzích návštěv: sítě proti hmyzu na střešní okna

Větrejte bez obav z nežádoucí návštěvy - mouchy, komáři, vosy ani pavouci se díky praktickým sítím proti hmyzu na střešní okna nedostanou dovnitř. Jaké výhody sítě proti hmyu přináší?

  • Ochrana proti hmyzu - díky velmi jemné síťovině dovnitř neproniknou ani drobní broučci. Částečně také brání proniknutí pylových částeček.
  • Regulace světla - sáhněte po variantě se sluneční clonou, zabráníte tak vyblednutí barev na nábytku, kobercích i dekoracích a ochráníte své televizory i počítače.
  • Snadná montáž i údržba - všechny typy sítí se velmi snadno instalují a jejich údržba je velmi nenáročná.
 

Montáž sítí proti hmyzu na střešní okno

Způsob otevírání střešních oken a zkosená zeď odlišuje instalaci sítí od klasických oken, kdy se nejčastěji ochrana proti hmyzu připevňuje zvenčí. U střešních oken se montuje zevnitř. Vybírejte z verze na nalepení nebo rolovací sítě v rámu. Ta se umisťuje na vnitřní ostění okna, kde se navrtá rám.

Pomocí samolepících proužků můžete také k rámu okna přichytit čtyři rohové háčky. Pokud je budete chtít odstranit, nezanechávají zbytky lepidla. Na ně se pak zavěsí síťovina s pružným gumovým lemem, která nebrání v otevírání okna a dá se prát.

Čištění rolovacích sítí proti hmyzu

Výhodou je, že síť na střešní okno můžete vyčistit, aniž byste ji museli sundávat - ušetříte si tak práci s demontáží. Síť nejprve přejeďte vysavačem. Zapněte ho na nejnižší výkon a moc na něj netlačte. síťovinu i s rámem pak přetřete vlhkým hadříkem s běžným saponátem. Použít můžete i kartáček. Síť nechte stáhnutou, dokud neuschne. Přes zimu ji nechte vyrolovanou nahoře nebo ji sundejte.

Síť proti hmyzu AMS

 

Tipy, jak umýt střešní okno

Každé střešní okno má tzv. mycí polohu - pozici, která vám umožní venkovní stranu okna bezpečně umýt z pohodlí vašeho domova. Například kyvné střešní okno "protočíte" kolem jeho středové osy. Najděte mycí polohu svého střešního okna, zabezpečovací mechanismus zajistí, aby se neprotáčelo, a vy se směle pusťte do mytí.

  • Nejprve se zaměřte na stínicí prvky. Žaluzie i rolety na střešní okno oprašte a zbavte všech nečistot.
  • Dále přijdou na řadu rámy. Na pomoc si vezměte měkký hadřík, vlažnou vodu a běžný saponát. Vyhněte se abrazivním prostředkům a agresivním chemikáliím (ředidlo, odlakovač).
  • Podobně umyjte také skla. Práci si usnadněte gumovou stěrkou, ale pozor, aby neměla žádné kovové a ostré hrany. Na závěr sklo přeleštěte hadříkem z mikrovlákna a přípravkem na sklo.
  • Nezapomeňte na kliky, parapety, různé spáry a odtokové kanálky. Zkontrolujte také těsnění a u dřevěných oken i lak.
TIP: Nezapomeňte jednou ročně promazat závěs okna, aby se dalo jednoduše otevírat a nikde nedrhlo. Stejně tak odstraňte listí a nánosy nečistot z lemování okolo okna, aby dešťová voda volně odtékala.
 

Nezapomeňte na praktické doplňky

Zejména u vysoko umístěných střešních oken oceníte teleskopickou ovládací tyč. Pro větší zabezpečení sáhněte po okenním zámku nebo klice s pojistkou, nebudete se pak strachovat, že by děti bez dozoru otevíraly okna.